Biomeme maakt van je smartphone een mobiel DNA laboratorium

Je hebt gadgets voor je smartphone en je hebt Gadgets voor je smartphone. In die laatste categorie valt de hardware die het Amerikaanse bedrijf Biomeme op dit moment in ontwikkeling heeft. Het moet je iPhone of Android veranderen in een mobiel DNA laboratorium.

Geen misselijke missie, zou je kunnen zeggen. Het Amerikaanse bedrijf wil een zogenaamde ‘qPCR thermocycler‘ gaan terugbrengen tot een draagbaar en betaalbaar formaat. Zo’n thermocycler wordt gebruikt om kleine volumes van DNA te repliceren en kosten normaliter een behoorlijke bom duiten.

De afgelopen maanden is een team van vijf personen bezig geweestg met het bouwen van een prototype dat op dit moment net zo nauwkeurig is als zijn grotere en duurdere broer. De sleutel tot die prijsverlaging is het feit dat er geen dure computer, maar je smartphone gebruikt kan worden als de “hersenen” van de PCR.

Niet alleen die verandering zorgt voor een drastische prijsverlaging, ook het binnenwerk van de PCR is verrassend goedkoop. Het team gebruikt namelijk een Arduino om de hele boel aan te drijven. Uiteraard mag een 3D geprint chassis in zo’n brok vernieuwing niet ontbreken.

Door deze kostenbesparingen kan de aanschafprijs van zo’n mobiele PCR teruggebracht worden tot onder de $1000. Daarmee lijkt het vooral in staat om de technologie toegankelijk te maken in armere landen in Afrika en Zuid-Amerika. Niet geheel verrassend mikt het bedrijf dus ook op een uitrol in die gebieden.