Estimote: betaalbare sensoren moeten besturingsysteem voor dagelijks leven gaan ontwikkelen

Onze smartphones zijn al behoorlijk smart, onze horloges gaan dat binnenkort ook worden, maar de intelligentie kent zo zijn grenzen. Stap de deur van een museum binnen en je GPS kan je niet langer helpen bij het navigeren, laat staan dat je smartphone je per locatie specifieke informatie kan bieden. Daar probeert Estimote een handje bij te helpen.

Een ‘besturingsysteem voor het dagelijks leven’, dat is wat de makers van de Estimote-sensoren in het achterhoofd houden bij het ontwikkelen van hun product. Hun kleine zendstationnetjes moeten het mogelijk te maken om op elke gewenste locatie, op elke gewenste manier te kunnen communiceren met smarthphones of andere connected devices.

It’s frictionless. There are no QR codes; no URLs. You just take your phone out and unlock it. That’s all you have to do.

Het bedrijf, gestart door twee Poolse computerwetenschappers, komt binnenkort met een uiterst betaalbare starterset van hun sensoren op de markt. Voor slechts $99 krijg je drie (waterdichte) Estimotes, kleine modules met een Bluetooth zender/ontvanger die op een uiterst lage energieniveau werkt en makkelijk op te pakken is voor smartphones.

De sensoren zijn uiterst gevoelig: één sensor kan zien dat je in de buurt bent, maar op basis van slimme plaatsing kunnen 3 sensoren zien dat je over een toonbank kijkt. Winkeliers of horecaondernemers kunnen via een gemakkelijke interface op basis van die sensoren een interactie laten plaatsvinden op je smartphone. Geen scan, geen check-in. Gewoon aanwezig zijn.

Gecombineerd met de recent aangekondigde iBeacon-functionaliteit van iOS7 verwacht ik de komende tijd veel rondom deze manier van techniek mét ons laten werken. Hup, in mijn winkelmandje, Estimotes!