De spraakassistent van Amazon, Alexa, bestuurt al veel. Maar een exoskelet, daar zat het nog niet in verwerkt. Bionik Laboratories zegt nu het eerste bedrijf te zijn dat de digitale assistent wel in een exoskelet heeft zitten. Het gaat om Arke, dat je nu spraakcommando’s kunt geven als”Alexa, ik ben klaar om te gaan staan”. Dat schrijft The Verge.
Arke bestuur je normaal gesproken aan de hand van een app of een tablet. Ook kan het exoskelet reageren op je eigen bewegingen. Sensoren detecteren het namelijk als jij je gewicht verplaatst, waardoor de motoren in de rugzak aangezet worden en je geholpen wordt bij je beweging.
Door Alexa toe te voegen kun je echter sneller bekend worden met deze acties, stelt Bionik. “Het zou voornamelijk gebruikt worden tijdens de trainingsperiode als mensen gewend raken aan het apparaat”, stelt Michal Prywata, mede-oprichter en COO van Bionik. “Patiënten moeten eerst leren om met het apparaat om te gaan en afhankelijk van de ernst van hun verwonding kunnen ze moeite hebben met de bewegingen. Door Alexa te integeren krijgt een persoon de mogelijkheid om alles te besturen met zijn stem.”
De integratie is echter nog alles behalve perfect. Zo zitten er geen microfoons in Arke, dus zul je in de buurt moeten zijn van bijvoorbeeld een Echo. Daarnaast is dit slechts een prototype en heeft het nog geen toestemming voor klinisch gebruik. Het is verder nog maar de vraag of Alexa ook voldoet aan alle eisen die de medische wereld stelt aan apparatuur. “Er zijn veel standaarden waar je aan moet voldoen”, aldus Prywata. En Alexa is natuurlijk ontwikkeld voor apparaten voor consumenten.
Potentiële gevaren
De gevolgen van het gebruik van Alexa zouden dan ook vervelend kunnen zijn. Een Echo kan je al verkeerd verstaan als je een nummer aanvraagt, maar stel je voor wat er gebeurt als het systeem je verkeerd verstaat als je om een bepaalde beweging vraagt. En hoort Alexa je nog wel goed als er veel herrie is in de ruimte, bijvoorbeeld als het brandalarm af gaat?
Bionik is echter positief over Alexa en het gebruik er van in de medische wereld. “Ik denk dat deze technologie meer gebruikt wordt als mensen meer tech-savvy worden”, aldus Prywata. “Dingen worden gewoon gemakkelijker als je de wereld om je heen kunt besturen met je stem.”