Smartphone met één vinger bedienen in de auto? Dat kost je 239 euro

Even een telefoontje opnemen in de auto terwijl je smartphone in een autohouder zit? Als je je telefoon aanraakt, kan dat je een boete van 239 euro opleveren. Dat heeft een rechter gisteren besloten, schrijft NU.nl.

De veroordeelde kreeg eerder dit jaar een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Hij zei echter dat hij zijn telefoon altijd in een houder op het dashboard gebruikt. Echt vasthouden deed hij dus niet. De bestuurder besloot in hoger beroep te gaan, waar de rechter gisteren een uitspraak in deed. En volgens de rechter is het begrip “vasthouden” veel ruimer als het gaat om telefoons in de auto.

Hands-free

Het vastklemmen van een telefoon tussen je oor en je schouder of tussen je hoofddoek valt bijvoorbeeld ook onder het vasthouden van je telefoon. Dat is dus net zo strafbaar. Daarnaast heb je nog maar een hand vrij voor het besturen van de auto als je het toestel in de auto bediend als deze in een autohouder zit. De rechter stelt dat het niet uit te sluiten is of dat jij WhatsApp of social media gebruikt, waardoor je afgeleid raakt van de verkeerssituatie. Conclusie: je werkt niet hands-free en bent dus strafbaar.

Een telefoon mag je wel in de auto gebruiken als je bijvoorbeeld een spraakassistent gebruikt. Dan heb je beide handen aan het stuur en werk je volledig hands-free.