Brein achter witwasoperatie via Bitcoinbeurs BTC-e opgepakt

Het vermeende brein achter een grootschalige witwasoperatie via de Bitcoinbeurs BTC-e is opgepakt in Griekenland. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. De Rus wordt ervan verdacht voor 4 miljard dollar aan Bitcoin te hebben witgewassen, waaronder gestolen Bitcoins afkomstig van de gehackte Japanse beurs Mt. Gox.

De man waste crimineel geld wit via zijn beurs BTC-e. Deze beurs ging deze week offline, naar eigen zeggen van het bedrijf vanwege ‘ongepland onderhoud’. Via het platform was het mogelijk om cryptocurrency en valuta om te wisselen. De beurs handelde onder meer in Amerikaanse dollars, euro’s, Russische roebels en de cryptomunten Bitcoin, Litecoin en Ether. De beurs zou sinds zijn oprichting in 2011 meer dan 700.000 klanten hebben geholpen met het omwisselen van hun munten.

Munten inwisselen via de beurs kon vrij anoniem. BTC-e vroeg zijn klanten niet om persoonlijke gegevens. Om een account aan te maken, waren slechts een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres nodig, ongeacht het aantal transacties. De transacties werden vertroebeld door ze te ‘mixen’. Daarbij worden verschillende delen van transacties via verschillende gebruikers heen en weer gestuurd.

Mt. Gox

Volgens de Amerikaanse autoriteiten werden via BTC-e ook Bitcoins van de gehackte Japanse beurs Mt. Gox witgewassen. Het zou gaan om 300.000 Bitcoins, die via drie verschillende BTC-e-accounts werden verhandeld. Het meesterbrein achter de witwaspraktijken wordt er officieel niet van verdacht daadwerkelijk achter de hack bij de beurs te zitten. Toch speelde hij een sleutelrol, door de gestolen Bitcoins door te handelen. Zijn arrestatie leidt mogelijk tot nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de hack.

FinCEN, de Amerikaanse waakhond voor financiële misdrijven, heeft BTC-e een boete van 110 miljoen dollar opgelegd. De man die wordt gezien als het meesterbrein achter de witwaspraktijken, moet 12 miljoen dollar betalen.