Boek dat is geschreven door kunstmatige intelligentie wint eerste ronde in schrijfwedstrijd

Kennelijk kunnen computers inmiddels prima een boek schrijven. Een novelle geschreven door een kunstmatige intelligentie is namelijk de eerste ronde voorbij in een Japanse schrijfwedstrijd, aldus The Japan News. Latere rondes wist het boek niet te winnen, maar het bewijst alsnog: teksten geschreven door een computer zijn inmiddels geloofwaardig genoeg om als fictie te worden gezien.

Het boek komt voort uit een project dat werd geleid onderzoeker Hitoshi Matsubara, die probeerde om een computer te maken die zo menselijk mogelijk een verhaal kon schrijven. De onderzoekers gaven de hoofdrolspeler een geslacht en gaven de basislijnen van het verhaal door aan de computer. Er werden ook wat woorden en zinnen ingevoerd die gebruikt konden worden. Daarna was het aan de kunstmatige intelligentie om alles aan elkaar te schrijven.

Het verhaal werd ingediend bij de Hoshi Shinichi Literary Awards – samen met 1449 andere inzendingen. Het was voor het eerst dat computergeschreven verhalen ingediend mochten worden. In totaal waren er elf boeken geschreven door kunstmatige intelligenties, waarvan alleen die van Matsubara door ging naar de tweede ronde.

De finale werd uiteindelijk niet gehaald, omdat het verhaal van de AI te weinig karakterontwikkeling bevatte. Volgens de jury was de structuur van het verhaal echter dik in orde.