Chatbot vecht 160.000 parkeerboetes met succes aan

Parkeerboetes zijn een groot punt van frustratie voor veel mensen, zeker als deze niet terecht zijn. Maar de boete aanvechten is voor veel mensen teveel moeite. De 19-jarige Amerikaan Joshua Browder maakte voor precies dat doel een speciale chatbot: DoNotPay. Inmiddels zijn daarmee al 160.000 parkeerboetes met succes aangevochten.

DoNotPay is sinds maart beschikbaar in New York, en daar is de bot volgens Browder ruim 9000 keer gebruikt. Parkeerboetes zijn in de Amerikaanse stad een groot probleem. In de afgelopen jaren werden er steeds meer uitgeschreven. In 2015 werd het recordbedrag van 1,9 miljard dollar aan parkeerboetes behaald. Dat mensen hier van de bot gebruikmaken is dus niet erg vreemd.

“Volgens mij zijn de mensen die parkeerboetes krijgen de meest kwetsbare in de samenleving”, zegt Browder tegenover VentureBeat. “Deze mensen willen de wet niet breken. Ik denk dat ze uitgebuit worden als een inkomstenbron voor de lokale overheid.” Een parkeerboete is aan te vechten via de website van DoNotPay, waar je met een chatbot praat. De bot stelt je vervolgens vragen over of er bijvoorbeeld bepaalde borden te zien waren of hoe groot de parkeerplaats was.

Succesvol

In totaal heeft DoNotPay sinds de eerste uitrol in Londen afgelopen herfst 250.000 parkeerboetes behandeld, 160.000 daarvan werden met succes aangevochten. De bedoeling is dat de bot aankomende herfst ook in Seattle beschikbaar wordt.

Browder werkt ondertussen ook aan andere bots, waaronder één voor mensen met HIV om ze te helpen hun rechten te begrijpen en één om mensen te helpen bij het krijgen van compensatie als hun vliegtuig urenlang vertraagd was.