Als er ergens een constante ruimte voor innovatie is, dan is het wel in het onderwijs. Maar vaak blijft onduidelijk wat de impact van is van diverse (technologische) verbeteringen. Daar wil Brightbytes graag verandering in aanbrengen. De Amerikaanse startup ging begin dit jaar in publieke beta en helpt intussen meer dan 150 scholen bij het inzichtelijk maken van de impact van technologische innovatie.
Op jaarbasis worden er enorme hoeveelheden kleine en grote technische innovaties in het onderwijs uitgerold. Van interactieve hardware tot online platformen voor studenten of leraren. Maar wat is de impact van deze producten en nog veel belangrijker: zorgen zij ook voor een positief effect op de resultaten die op school gehaald worden? Het is voor veel scholen vaak maar aankijken en duimen.
Brightbytes-oprichter zag het probleem langzaam aan steeds groter worden. In de Verenigde Staten worden er jaarlijks voor 10 miljard dollar aan investeringen gepompt in het “technologisch upgraden” van het onderwijs. “But there’s no current way to measure the impact of that technology spending. What BrightBytes does, is it provides tools to school leaders to see what the effectiveness is of their technology spending”, aldus CEO Rob Mancabelli.
Het “Clarity”-platform is in de kern een hele slimme mashup: aan de kant van de school kunnen er geïntegreerde enquetes uitzenden naar leerlingen en leraren, gekoppeld aan de verschillende platformen die de school gebruikt. Aan de achterkant vinden er via diverse API’s koppelingen plaats met diverse datasets, waarbij de resultaten uit de enquetes en algemene performance van leerlingen vergeleken kunnen worden met het gehele land.
Op dit moment draait Brightbytes in een publieke beta, wat betekent dat ze langzaam aan meer scholen toelaten tot het systeem. Vooralsnog is het proefdraaien met 150 scholen, maar het platform zal naar alle waarschijnlijkheid snel groeien. Want hoewel er meer dan genoeg enquete-platformen voor scholen zijn, biedt Brightbytes de meerwaarde van referentiekaders en feedback loops door het goed toepassen van slimme koppelingen!