British Telecom gaat finale Champions League streamen op YouTube

Een bijzondere actie van British Telecom. Het bedrijf heeft de rechten om de finales van de Champions League en de Europa League uit te zenden op zijn sportzender BT Sport TV, maar kiest er voor om de wedstrijden beschikbaar te maken voor alle Britten. Niet enkel via een livestream op de eigen website of in de eigen app, maar ook via YouTube.

De stream is helaas wel afgeschermd voor het buitenland. In ons land zenden SBS 6 en NU.nl de finale van de Champions League ook online uit. Zij kiezen echter wel heel bewust voor hun eigen kanaal. De wedstrijd tussen Real Madrid en Atlético Madrid vindt plaats op 28 mei. De finale van Europa League tussen Liverpool en Sevilla is al tien dagen eerder op 18 mei en wordt in Nederland uitgezonden door RTL.

Strijd om rechten

De shift naar YouTube, zoals nu in het Verenigd Koninkrijk, is vrij ongebruikelijk voor rechthebbenden die sportwedstrijden mogen uitzenden. Nog nooit is de Champions League of de Europa League erop te zien geweest.

In dit geval is het een rechthebbende partij die zelf de stap naar een platform van een techbedrijf, maar je ziet dat de bedrijven zelf ook actief bezig zijn om rechten binnen te halen. Sportwedstrijden en andere live tv-programma’s worden door onder meer Twitter en Facebook gezien als ongelofelijk belangrijke content om te streamen via hun kanalen.

In de VS zouden de bedrijven in een hevige strijd verwikkeld zijn om streamingrechten. Twitter heeft kortgeleden een deal gesloten met de NFL om american football te gaan streamen. Het wachten is nu voor de eerste grote deal voor Facebook. Google lijkt zich met YouTube voorlopig nog te concentreren op exclusieve on demand content met betaaldienst YouTube Red.