Tekst snel en nauwkeurig dicteren kan dankzij nieuwe software van Nuance

Spraakherkenning heeft de afgelopen jaren een vlucht gemaakt. Waar we vroeger nog zaten te schelden op producten die van “hallo” “aardappel” maakten, kun je nu daadwerkelijk goede teksten dicteren die zonder fouten verschijnen. De software van Nuance Communications, Inc., Dragon Professional Individual, is hier een voorbeeld van en die is nu ook beschikbaar in het Nederlands.

Met de desktop-app van Nuance kun je documenten, aantekeningen en rapporten snel, eenvoudig en nauwkeurig dicteren en zo laten uitschrijven. Bovendien kun je de gebruikersinterface geheel aanpassen naar je eigen voorkeuren, zodat alles nog even iets sneller gaat. Woorden kun je aanpassen, terugkerende taken kun je automatiseren en door middel van AutoTexts kun je veelgebruikte tekst automatisch invoegen.

En wil je een opgenomen tekst uitwerken? Dan kan de software dit voor je doen, zodat je veel tijd kunt besparen. Overigens is er ook een “Wat kan ik zeggen?”-functie, die contextgevoelige suggesties biedt voor woorden en spraakopdrachten die je bij het dicteren kunt gebruiken. Het hele pakket kost je 399 euro, een flinke investering, maar mensen die het zakelijk inzetten kunnen de aankoop snel terugverdienen, claimt Nuance.

Volgens het bedrijf zelf gaat het dicteren van tekst met Dragon Professional Individual tot drie keer sneller dan typen. Dat werkt natuurlijk alleen, als de software echt snel en foutloos werkt. Als er één partij is, die dat voor elkaar zou moeten krijgen dan is het Nuance. Dat bedrijf levert voor allerlei partijen spraakherkenningssoftware en het is een publiek geheim dat ook Siri techniek van het bedrijf gebruikt. Wij gingen vorig jaar bij ze langs, om te kijken waar ze allemaal mee bezig zijn.