Brits bedrijf gaat zelfrijdende auto’s verzekeren

De Britse verzekeraar Adrian Flux heeft een primeurtje: het bedrijf wil zelfrijdende auto’s gaan verzekeren, zodat je ook tegen schade bent behoed als je bijvoorbeeld met je Google-auto tegen een boom aanrijdt. Op het moment richt de verzekering zich op zelfrijfuncties in auto’s, zoals bijvoorbeeld de Autopilot van Tesla. Op termijn moeten echter ook volledig autonome voertuigen worden beschermd.

Een zelfrijdende auto verzekeren is ergens wel wat raar, aangezien bedrijven zoals Google en Volvo allang hebben gezegd de verantwoordelijkheid te nemen bij ongelukken. De makers zijn namelijk zo zelfverzekerd over hun toekomstige technologie, dat ze denken dat ongelukken zelden zullen plaatsvinden.

Britten die er alsnog gebruik van maken, zijn hoe dan ook verzekerd tegen bijvoorbeeld softwareproblemen, waardoor de auto last kan krijgen door bugs. Ook met hackaanvallen wordt door de verzekeraar rekening gehouden.

De verzekeringsmarkt voor auto’s kan door autonome voertuigen op zijn kop komen te staan, omdat de makers dus de verantwoordelijkheid opeisen. Adrian Flux laat een manier zien om daarop in te spelen, maar we moeten nog zien of dat genoeg is. Want waarom naar Adrian Flux met een speciale zelfrijverzekering stappen, als Google ook gewoon kan helpen?