‘Britse inlichtingendienst tapt internetgebruikers op grote schaal af’

De Britse inlichtingendienst GCHQ is behoorlijk in zijn hemd gezet door Edward Snowden. De klokkenluider heeft namelijk via The Intercept bekend gemaakt dat de overheid elke dag miljarden gegevens opslaat over ons internetgedrag.

Snowden lekte de betreffende documenten vandaag naar het medium. Zodoende weten we nu dat onder de noemer ‘Karma Police’ in het geheim informatie wordt verzameld over elke zichtbare internetgebruiker. Kortom: elke Brit die zichzelf niet probeert te verschuilen via een Tor-netwerk wordt in de gaten gehouden.

GCHQ verzamelt de gegevens via de glasvezelkabels in het land, die overigens ook gebruikt worden voor internationaal dataverkeer. Het valt daarom niet uit te sluiten dat ook internetters buiten Groot-Brittannië gevolgd worden. Daar heeft de organisatie geen toestemming voor nodig, dus het valt voor buitenstaanders niet te controleren of dit gebeurt.

De documenten zijn niet helemaal actueel meer, maar ook de cijfers uit 2012 zijn schokkend. Het was destijds de bedoeling om dagelijks 100 miljard stukjes metadata op te slaan, maar het zou ons niet verbazen als er inmiddels nog veel meer informatie opgeslagen wordt.

41 procent van de informatie gaat over browsergeschiedenis, terwijl ook e-mailverkeer en chatgesprekken veelvuldig bespioneerd worden. Zo kan informatie nagetrokken worden over potentiële doelwitten van GCHQ, zoals terroristen of criminelen.

De Britse overheid heeft nog niet gereageerd op de door Snowden gelekte documenten.