Britse politie aan de slag met AI die bepaalt of verdachte in hechtenis moet blijven

De politie in het Britse Durham gaat werken met een kunstmatige intelligentie (AI) dat agenten moet helpen om te beslissen of een verdachte in hechtenis moet blijven. Het systeem geeft aan of de verdachte een laag, gemiddeld of hoog risico is, schrijft de BBC. De politie heeft het systeem eerder al getest.

De AI genaamd Harm Assessment Risk Tool (Hart) is getraind met vijf jaar aan data over overtredingen van de wet. Hierbij werden politiegegevens uit de periode tussen 2008 en 2012 gebruikt. In 2013 werd het systeem getest en de resultaten werden in de twee jaar daarna in de gaten gehouden.

Toepassingen

Het systeem voorspelde in 98 procent van de gevallen juist dat een verdachte een laag risico vormde. In 88 procent van de gevallen klopte het dat een verdachte juist een hoog risico was. Iemand die geen eerder strafblad heeft wordt door Hart niet snel aangewezen als een hoog risico, vertelt Sheena Urwin, head of criminal justice bij de politie van Durham. Wordt iemand echter opgepakt voor een serieuze misdaad, bijvoorbeeld moord, dan heeft dat natuurlijk wel impact op de resultaten.

Hart kan in diverse zaken gebruikt worden. Bijvoorbeeld als er besloten moet worden of iemand nog een paar uur vastgehouden moet worden, of iemand op borgtocht vrij kan komen of om te besluiten of iemand in hechtenis moet worden gehouden.

De komende tijd wordt er een laatste experiment uitgevoerd. Dan gaan agenten het systeem in willekeurige zaken gebruiken. Op die manier kan vergeleken worden wat de impact is als Hart wel of niet gebruikt wordt. Uiteindelijk zijn de resultaten slechts een advies voor de politie en bepaalt het niet wat er echt met de verdachte gaat gebeuren.

Grenzen

Natuurlijk zitten er wel limieten aan de AI. Zo heeft het systeem geen toegang tot informatie van de nationale politie. Komt iemand dus niet uit Durham en is de verdachte daar nooit opgepakt, dan kent Hart hem niet. Daardoor kan het systeem mogelijk de verkeerde beslissing maken.