Britten doen groot onderzoek naar invloed van mobiele telefoons op kinderhersenen

Op steeds jongere leeftijd maken kinderen al gebruik van een mobiele telefoon of andere draadloze apparaten. Zo verschijnen er steeds vaker wearables die speciaal zijn gemaakt voor kinderen, om ze bijvoorbeeld niet kwijt te raken. En hoewel deze technologieën dus zeker voordelen hebben kunnen de stralingen van deze apparaten ook negatieve consequenties hebben.

Althans, dat denken Britse onderzoekers aan het Centrum voor Milieu en Gezondheid van het Imperial College in Londen. Zij beginnen daarom aan een grootschalig onderzoek naar de invloed van mobieltjes en andere draadloze apparaten op de ontwikkeling van kinderhersenen.

Het onderzoek moet uitwijzen of kinderen misschien een hoger gezondheidsrisico lopen wanneer ze al vroeg worden blootgesteld aan dergelijke technologieën. De gevaren zouden hierbij liggen bij de elektromagnetische stralingen die vrij zouden komen bij de apparaten. De theorie gaat dat het zenuwstelsel van kinderen nog in ontwikkeling is, waardoor er een grote kans is op schade.

Het stralingsonderzoek zal vanaf september plaatsvinden onder 2500 Britse kinderen tussen de 11 en 12 jaar die gebruik maken van een mobiele telefoon. De kinderen worden getest op denkvermogen, geheugen en aandacht, en de testen worden vervolgens herhaald in 2015.

Het Nederlandse Kenniscentrum Elektromagnetische Velden (KEV) vertelt: ” Er zijn geen aanwijzingen dat kinderen gevoeliger zijn voor elektromagnetische velden dan volwassenen, maar er is relatief weinig onderzoek naar de effecten op kinderen.”

Uit onderzoek blijkt wel dat kleinere mensen, waaronder dus ook kinderen, verhoudingsgewijs iets meer stralingen opnemen van dezelfde blootstelling dan grote mensen. De gezondheidsraad in Nederland adviseerde daarom in 2013 verder onderzoek te doen op dit gebied. Het Britse onderzoek sluit hier bij aan.

In een tijd waarin kinderen op steeds jongere leeftijd gebruik maken van mobiele technologieën is een dergelijk onderzoek van groot belang. Waar de huidige volwassen generatie niet eens is opgegroeid met dergelijke apparatuur blijkt nu 70% van de jongeren tussen de 11 en 12 jaar in Groot-Brittanië een mobiele telefoon te bezitten, en deze generatie heeft nog een lang leven vol met technologie voor de boeg.