Bublcam, een 360°-camera voor consumenten, na succesvol Kickstarter-project op de markt

Bublcam

Stap voor stap wordt Virtual Reality en 360°-video steeds toegankelijker. Dat geldt in de eerste plaats voor de kijker. Voor een paar tientjes heb je al een cardboard voor je smartphone en tegenwoordig kun je zelfs via de YouTube-app, zonder een VR-bril te gebruiken, 360°-video’s bekijken. Al is de ervaring met een Oculus Rift of Samsung Gear VR natuurlijk vele malen vetter.

Maar ook het maken van 360°-video is niet meer enkel iets voor specialistische videonerds. Er komen steeds meer camera’s op de markt die voor consumenten betaalbaar zijn. Zo haalde de Sphericam 2 vorige maand zijn Kickstarter-goal en de camera moet nog dit jaar op de markt komen.

Vorige zomer was er een vergelijkbaar Kickstarter-project: de Bublcam. Een 360°-camera waarmee je kunt fotograferen en filmen. De makers haalden 250.000 euro op en inmiddels hebben alle investeerders de camera ontvangen. De volgende stap is dat iedereen Bublcam nu kan gaan kopen. Het prijskaartje? 799 dollar. Op dit moment is de bestelpagina nog niet online, maar dat zou niet lang meer moeten duren.

De video’s die je maakt met de Bublcam, kun je meteen uploaden naar het eigen hostingplatform van Bubl. Een voorbeeld:

Het is te verwachten dat we het komende jaar meer van dit soort 360°-camera’s voor consumenten op de markt zien verschijnen, als straks ook VR-brillen gewoon in de winkel te koop zijn. De ontwikkeling is pas net begonnen en met zowel startups, als grote techbedrijven zoals Facebook en Google die actief investeren in de ontwikkeling staat er nog veel te gebeuren de komende tijd.