Bunq laat ontwikkelaars handige apps bouwen op basis van je betaalgegevens

Bunq

Bunq bestaat nu anderhalf jaar en lijkt een succes te zijn. De bank die je al je bankzaken via je smartphone laat regelen, gaat namelijk uitbreiden naar Duitsland en Oostenrijk. Maar ook voor de Nederlanders is er goed nieuws: ontwikkelaars kunnen nu zelf aan de slag om apps en diensten te bouwen die samenwerken met Bunq. Daardoor worden de mogelijkheden verder uitgebreid.

De app heeft als voordeel dat het realtime is, waardoor diverse bedrijven direct inzicht kunnen krijgen in het koopgedrag van mensen. Zo kunnen ze jouw gedrag koppelen aan het geld dat je uitgeeft, en dat is voor hen meer dan interessant. Doordat het systeem namelijk open wordt, kunnen ze nu ook zelf apps gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld één voor een concertzaal die je vertelt wanneer het rustig is aan de bar en jij het beste een drankje kunt gaan halen.

Nieuwe apps

Er zijn al een aantal nieuwe diensten te downloaden de een integratie hebben met bunq. Zo kunnen ondernemers die de programma’s van Informer gebruiken al realtime betaalopdrachten laten klaarzetten vanuit hun boekhouding. Dit geldt ook voor klanten van Exact en Moneybird.

Verzekeraar Reaal laat je ondertussen gezamelijke potjes maken met je vrienden om je eigendommen te verzekeren. Handig als je bijvoorbeeld op kamers woont en je de gehele inboedel in één keer wilt verzekeren, maar apart wilt betalen.

Privacy

De eerste vraag die nu bij je opkomt is waarschijnlijk: hoe zit het dan met mijn privacy? Ook daar heeft bunq over nagedacht. Ontwikkelaars krijgen namelijk wel toegang tot het systeem van de bank, maar de data kunnen ze niet zomaar zien. Over die keuze ga jij.

In de applicatie kun je namelijk aangeven of ontwikkelaars je persoonlijke gegevens mogen zien. Geef je toestemming, dan is dat mogelijk. Bunq maakt zich hierbij niet alleen hard voor je privacy vanwege jouw zorgen, maar ook omdat het een bankvergunning heeft. Daardoor ben je beschermd door diverse regels die stellen dat jouw data niet zomaar gedeeld mag worden. Wel zo prettig om te weten.