OM heeft toegang tot 3,6 miljoen versleutelde berichten uit de onderwereld

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben 3,6 miljoen versleutelde berichten uit de georganiseerde misdaad in handen gekregen. De berichten zijn ontsleuteld, waardoor er bewijsmateriaal naar buiten is gekomen voor tientallen onderzoeken naar onder meer liquidaties, gewapende overvallen en drugshandel. Dit schrijft het OM op haar website.

De gegevens komen van servers die in Canada stonden. Op 19 april vorig jaar werden ze offline gehaald en werd de opgeslagen data gekopieerd op verzoek van het OM. De servers werden gebruikt door het Nederlandse bedrijf Ennetcom, de grootste aanbieder van versleutelde communicatie voor Nederlandse criminelen.

Door middel van aangepaste smartphones konden klanten anoniem met elkaar praten. De toestellen waren voorzien van PGP, waardoor de berichten versleuteld werden. De smartphones, BlackBerry’s, werden voor 1500 euro verkocht. De microfoon en de camera waren vaak al uit het toestel gehaald. In totaal bestond het netwerk uit ongeveer 40.000 geregistreerde smartphones.

PGP niet gekraakt

Overigens zijn de servers niet zomaar offline gehaald. De politie heeft vooraf een bericht gestuurd aan alle gebruikers van de toestellen. Iedereen die zich kan beroepen op een wettelijk verschoningsrecht, waardoor ze communicatie geheim mogen en moeten houden, werd gevraagd zich te melden. Het ging om bijvoorbeeld advocaten, artsen en notarissen. Niemand reageerde hier echter op.

Dat de politie de berichten kon ontsleutelen, betekent niet dat PGP nu gekraakt is. Het OM laat weten dat de politie de encryptiesleutels van de berichten in handen heeft gekregen.

Nu heeft het OM in totaal 7 TB aan data, vergelijkbaar met alle tekst uit zeven grote universiteitsbibliotheken. Al die data wordt nu onderzocht door justitie. Volgens het OM kunnen de gegevens leiden tot grote, beslissende doorbraken in diverse strafzaken. De eigenaar van Ennetcom is ook opgepakt. Hij en zijn bedrijf worden verdacht van witwassen, omdat ze een uitgebreide criminele klantenkring zouden hebben bediend.