Bux grote winnaar van de Dutch Fintech Awards

Trading-app Bux is de grote winnaar geworden van de Dutch Fintech Awards. De prijzen voor de meest innovatieve bedrijven binnen de financiële sector werden gisteren uitgereikt op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. In totaal werden zes prijzen uitgereikt in de categorieën Innovative Banking, Payment & Transfers, Risk, Intelligence & Security, Insurtech, Lending, Financing & Investing en Blockchain DLT.

Otly leert kinderen en ouders samen bankieren

Aan de Dutch Fintech Awards deden dit jaar meer dan 200 startups en bedrijven mee. Uit alle inzendingen werd een shortlist van 50 bepaald, waarvan de 18 beste deelnemers gisteren mochten pitchen voor een jury bestaande uit investeerders, bankiers en innovation managers uit de financiële wereld. Na de pitch van 4 minuten kreeg de jury nog de mogelijkheid om vragen te stellen, en ook het publiek mocht live vanuit de zaal meestemmen. Aan het einde van de dag werden per categorie de winnaars bekend gemaakt.

Onder de winnaars enkele aantrekkelijke nieuwe mobile concepten, zoals Otly: een app waarmee kinderen kunnen leren bankieren terwijl hun ouders in een ouder-app toezicht kunnen houden. De jury was onder de indruk van het idee, omdat het kinderen niet alleen op een innovatieve manier met geld leert omgaan, maar omdat ouders er ook nog wat van opsteken en zelf actief betrokken zijn in het leerproces.

Twee winnaars bij de beste verzekeraars

In de categorie Insurtech ging scale-up Friss er met de hoofdprijs vandoor. Het bedrijf ontwikkelt al enkele jaren software om verzekeringsfraude op te sporen via kunstmatige intelligentie. Friss moest zijn eerste plaats in deze categorie delen met OpenClaims, dat de afhandeling van schade optimaliseert door schadeherstellers via een veiling te laten opbieden. Daarmee worden flinke kostenbesparingen aan de kant van verzekeraars gerealiseerd. In de categorie Blockchain won Guts, een bedrijf dat de illegale handel in concerttickets wil oplossen middels blockchain technologie.

Bux overall winnaar

Grote winnaar van de dag was echter het Amsterdam/Londen-based bedrijf Bux, dat niet alleen de categorie Lending, Financing & Investing wist te winnen, maar ook werd uitgeroepen tot beste Fintech bedrijf van 2017. Bux ontwikkelde een app waarmee iedereen zelf kan (leren) beleggen in aandelen. Middels een aantrekkelijke interface die helemaal gericht is op millennials en diverse gamification technieken, weet het bedrijf een jonge en nieuwe markt te bedienen. Bux heeft inmiddels al meer dan een half miljoen gebruikers.

Publiekswinnaars

Prijzen waren er ook nog voor SRXP (Payments & Transfers) en Cybersprint (Risk, Intelligence & Security). Rabobank werd door de jury verkozen tot meest innovatieve bank van dit moment. Het publiek heeft voor aanvang ook mogen stemmen op de 50 geshortliste deelnemers aan het event. Door hen werden Finaps (Innovative Banking), Synechron (Blockchain),  Collin Crowdfund (Lending, Financing & Investing), Dimebox (Payments & Transfers), NgCompliance (Risk, Intelligence & Security), Fixico (InsurTech) en Rabobank (Incumbent Banks) uitgeroepen tot publieksfavorieten.