Elon Musk is CEO van Neuralink: ‘We zijn allemaal al cyborgs’

Elon Musk is inderdaad de CEO van Neuralink, een startup die het brein wil koppelen aan computers. Dat berichtte The Wall Street Journal al in maart, maar was nog niet door hem bevestigd. Wel kondigde hij aan dat er een lang stuk op de website Wait But Why over de startup gepubliceerd zou worden. In dat stuk, dat gisteren is verschenen, wordt hij genoemd als CEO van Neuralink.

In het – inderdaad lange – artikel staat communicatie tussen mensen centraal. We leven nu al in een tijd waarin communicatie tussen mensen vaak via apparaten verloopt. Dat je een artikel leest op het internet, is daar al een voorbeeld van. Daarin communiceert een auteur, via zijn eigen apparaat, naar jouw apparaat. Pas daarna komt het via jouw ogen in je hersenen terecht.

Een laptop of een smartphone is al een extensie van onszelf, maar we zien onszelf niet als cyborgs: een samensmelting tussen mens en machine. Pas als je een chip in je huid laat planten, gaan we aan deze term denken. Volgens Musk, schrijft Tim Urban van Wait But Why, zijn we allemaal al cyborgs. “Het punt van Elon is dat iemands bekwaamheid definieert of een cyborg een cyborg is”, schrijft hij. “En niet de kant van de schedel waar die bekwaamheid vandaan komt.”

‘Logisch’

Daarom is het volgens Musk logisch dat we onze hersenen in de toekomst, door middel van technologie, alleen maar meer met elkaar laten verbinden. Er wordt momenteel al gewerkt aan technologie die de hersenen met het lichaam verbindt, vooral in de medische wereld. Op korte termijn zouden mensen met een handicap het meest profiteren van deze technologie. Het gaat blindheid, doofheid en Alzheimer genezen, gelooft Musk.

Daarna volgen mensen zonder handicap, die de technologie gebruiken om de mens te verbeteren. De early adopters zullen daar waarschijnlijk veel geld voor betalen. Maar op de lange termijn zal het voor iedereen betaalbaar worden om door middel van technologie, uiteindelijk, onze hersenen met elkaar te verbinden.