Cable Robot Simulator geeft je een levensechte VR-ervaring

Virtual reality-headsets doen onze ogen en oren geloven alsof we in een andere wereld terecht zijn gekomen. Toch blijkt het iets moeilijker om de rest van je lichaam ook voor de gek te houden.

Vaak wordt er bij een headset namelijk ook nog gebruik gemaakt van een toetsenbord of joystick, waardoor de gebruiker de ervaring niet optimaal kan beleven. Talloze bedrijven hebben al geprobeerd dit probleem op te lossen, bijvoorbeeld door te komen met draaiende stoelen of een loopband. Maar het Max Planck Instituut komt met een hele nieuwe uitvinding, waardoor je Virtual Reality-ervaring nog realistischer lijkt.

De Cable Robot Simulator moet er straks voor gaan zorgen dat je gehele lichaam het idee heeft alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Het gaat hier om een soort kooi die is gemaakt van carbon. Deze kooi wordt in de lucht gehouden door acht stalen kabels, die allemaal onder enorme spanning staan. Vervolgens is het de bedoeling dat de kooi alle kanten op beweegt. De persoon die plaatsneemt in de Robot Simulator draagt een draadloze VR-headset. De simulator laat de gebruiker vervolgens alle hoeken van de ruimte zien, terwijl deze het idee heeft rond te vliegen in een vliegtuig.

Op dit moment gaat het nog om een prototype, maar het is in ieder geval een verrijking voor de wereld van Virtual Reality.