Cadeautjes voor Sinterklaas of Kerst? Voor een kwart van de volwassenen hoeft dat niet

Cadeautjes, Cadeautje, Sinterklaas

Het is weer bijna december, wat betekent dat Sinterklaas en Kerstmis voor de deur staan. Voor velen is dit hét moment om talloze cadeautjes in te kopen voor vrienden en familie. Maar voor een kwart van de volwassen Nederlanders hoeven die cadeautjes helemaal niet, blijkt uit onderzoek van Acties.nl – uitgevoerd door Panelwizard – onder 1.074 volwassen Nederlanders.

Het zijn vooral de mannen die de cadeautjes rond de feestdagen liever achterwege laten: 30% viert Kerst en Sinterklaas het liefst zonder wat te geven of te ontvangen, tegenover 20% van de vrouwen.

Verder valt op dat het vooral oudere generaties zijn die we zonder kunnen. 31% van de vrouwelijke en 29% van de mannelijke 60-plussers laten de cadeautjes liever achterwege, terwijl het onder volwassenen tussen de 18 en 29 jaar om 26% van de mannen en 12% van de vrouwen gaat.

Cadeautjes ruilen of doorverkopen

Wat niet helpt is dat een deel van de volwassenen ook wel eens een cadeautje probeert door te verkopen of te ruilen. Een vijfde van alle ondervraagden heeft dit wel eens geprobeerd met iets dat zij voor Sinterklaas of Kerstmis kregen.

Dit gebeurt opvallend genoeg het vaakst in Noord-Holland (27%) en Zeeland (33%). Friezen houden hun cadeautjes juist het vaakste: slechts 12% heeft geprobeerd hun presentje te verkopen of te verhandelen.

Shoppen in de uitverkoop

De voornaamste reden hiervoor en voor het feit dat veel volwassenen liever helemaal niks meer krijgen, is de kwaliteit van de gegeven cadeautjes. Een derde zegt bijvoorbeeld wel eens iets te hebben gekocht dat niet op het verlanglijstje van de ontvanger stond, simpelweg omdat de korting zo hoog was. Bovendien koopt 57% van de Nederlanders zijn cadeautjes het liefste in de uitverkoop.

“Echte koopjesdieren kunnen zich in aanloop naar de feestdagen helemaal uitleven tijdens Black Friday en Singles Day. Verwacht echter niet dat je zomaar een geweldige deal tegenkomt, voor de echte pareltjes moet je tegenwoordig lang en goed zoeken”, zegt Vince Franken van Acties.nl. “Hierbij geldt echter dat dezelfde aanbieding ook gevonden kan worden door anderen. Kijk dus goed uit met cadeaus shoppen in de uitverkoop: het laatste wat je wil, is dat iemand twee keer hetzelfde cadeau krijgt.”

Beeld: shutterstock.com