Telefoonverslaafd: 54% kan geen week zonder smartphone

smartphone

Hoe lang kun jij je telefoon aan de kant leggen en hem écht niet meer aanraken? De kans is groot dat je er toch minstens wel één keer per dag aan zit, zelfs als je geen dringende berichtjes verwacht. En je bent niet de enige. maar liefst 54% van de Nederlanders kan nog geen week zonder smartphone, blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van vergelijkingsplatform Allesin1 onder 1.032 Nederlanders.

“Sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 hebben smartphones en mobiel internet een enorme vlucht genomen”, zegt Ibrahim Agdere van Allesin1. “Sindsdien zijn mobieltjes steeds meer een primaire levensbehoefte geworden. Veel mensen kunnen zich een leven zonder telefoon dan ook niet meer voorstellen. Dat geldt ook voor mijzelf, maar ik denk dat een weekje zonder nog wel moet lukken.”

Veel Nederlanders zien dat dus anders. Niet alleen kunnen ze nog geen week zonder smartphone, maar 56% zegt ook geen week meer zonder internet te kunnen.

Tijd op je smartphone beperken

Maar dat betekent niet dat Nederlanders niet minder tijd met hun telefoon willen doorbrengen. Sterker nog: vier op de tien respondenten wil dat juist wel. 35% ervaart namelijk wel eens stress door de telefoon en een vijfde houdt door de smartphone minder tijd over voor bijvoorbeeld hobby’s of sport. Zeker jongeren onder de 40 ervaren zogeheten ‘technostress’ (55%) en tijdverspilling (35%).

Groot probleem is dat we niet altijd weten hoe we dan minder tijd kunnen doorbrengen op die telefoon. Een op de vijf heeft geen idee hoe ze de telefoontijd kunnen beperken.

Overigens zijn daar wel manieren voor. Zo kun je je eigen schermtijd beperken. Zowel iPhones als Android-telefoons hebben in de Instellingen een optie waarmee je kunt beperken hoeveel tijd je per dag in een app mag doorbrengen. iPhones hebben zelfs een optie genaamd Apparaatvrije tijd, waarin de telefoon gewoon niet bruikbaar is. Zo voorkom je dat je de hele dag naar je telefoon zit te staren.

Beeld: Shutterstock.com