Carl Zeiss VR-bril vanaf nu te bestellen

Je was hem wellicht vergeten, tussen alle virtuele heisa die Oculus, Samsung, Apple en Sony over het web strooien, maar de Carl Zeiss VR-bril is vanaf nu te bestellen en zal vanaf volgende maand leverbaar zijn. De Carl Zeiss VR One is, zoals eerder gemeld, universeel als het gaat om te gebruiken smartphones. Al moet  daar voor de lancering wel een kleine kanttekening bij worden geplaatst.

Mijn grootste vraagtekens plaatste ik begin oktober vooral bij het ecosysteem van apps voor de bril, maar in de praktijk blijkt vooral het universele aspect van de bril een drempel te geven.

De VR One maakt gebruik van speciale ‘opzetstukken’, waar je smartphone comfortabel in klikt en stevig blijft zitten. Je voelt hem wellicht al aankomen: bij de lancering in januari zal de bril alleen geschikt zijn voor een Samsung Galaxy S5 of een iPhone 6. Opzetstukken voor andere formaten worden op verzoek door Zeiss gemaakt, maar alleen als er genoeg animo voor is. Dat is geen goed teken voor de immens versplinterde Android-markt.

opzetstuk_VR_one

Overigens verandert dat nog niets aan de risico’s van een achterblijvend ecosysteem rond de apps. De eerste demo’s die geleverd zullen worden bij de bril zijn nog niet bepaald hoogdravend en ook de bediening van de bril zelf (je opent apps door te kijken naar een icoon) laat soms nog te wensen over. Daarnaast is de kwaliteit van je ervaring dus grotendeels afhankelijk van je smartphone: heb je geen retina scherm, bereid je dan voor op duizelingen en koppijn.

Met een prijskaartje van $99 is de Carl Zeiss VR One wel een zeer betaalbare eerste stap in VR, zeker als je niet vast wil zitten aan een type smartphone om je ontdekkingsreis te beginnen.