After School: Het volgende anonieme sociale netwerk vol cyberpesters

Na Secret, Whisper, Ask.fm en YikYak is het volgende anonieme sociale netwerk vol cyberpesters opgestaan. After School kwam in oktober in de App Store en bleek direct oorzaak voor diverse problemen op scholen. Wederom een sociaal netwerk vol cyberpesters en anonieme bedreigingen, met als extra zorg dat After School nadrukkelijk gericht is op jonge scholieren.

Het is te makkelijk om de trend af te doen als kinderlijke naïviteit of een gebrek aan mediawijsheid. Het aantal meldingen van cyberpesten neemt hand over hand toe en ook het aantal anonieme bedreigingen aan personen, bedrijven of scholen lijkt niet af te nemen. Het betekende voor Secret zelfs het einde van een Braziliaans marktaandeel.

Netwerken als Secret en Whisper namen direct voorzorgsmaatregelen om een té jonge instap op het netwerk te voorkomen. Beide apps hebben een leeftijdslabel van 17+, al blijft de vraag natuurlijk in hoeverre dat zoden aan de dijk zet. Yik Yak, een netwerk gericht op het hoger onderwijs die berichten in je directe omgeving laat zien, ging zelfs zover dat het via GPS hun app blokkeert op locaties die bekend staan als basis- of middelbare school.

Stappen die After School niet kan nemen, omdat hun netwerk juist gericht is op middelbare scholieren. Intussen hebben diverse scholen al contact gehad met ouders, nadat diverse leerlingen klaagde over cyberpesten via de app en er zelfs werd gedreigd met een massale schietpartij op een andere school.

Daarnaast zijn er diverse petities gestart om de app te blokkeren in de App Store, een actie waar Apple nog wel eens ontvankelijk voor kan zijn. In navolging van de uitspraak in Brazilië verklaarde Apple, Google en Microsoft dat zij alles zouden doen om cyberpesten te voorkomen. Van Apple is daarnaast bekend dat ze extra scherp kijken naar kritische ontwikkelingen rond apps die ook door de allerjongste te gebruiken zijn.

Het verwijderen van apps is uiteindelijk natuurlijk geen oplossing voor het probleem, al zal het als een korte rem kunnen fungeren. Zeker voor jongeren tussen 10-18 jaar zullen ontwikkelaars en ondernemers hun verantwoordelijkheid moeten nemen alles in hun macht doen om in elk geval geen ‘facilitator‘ te worden.