CBP dreigt Facebook met dwangsom van 750.000 euro in privacy-onderzoek

Het College Bescherming Persoonsgegevens wil Facebook hard aanpakken als het niet met de informatie komt waar de privacywaakhond om heeft gevraagd. Het CBP onderzoekt het privacybeleid van het sociale medium, maar kon tot op heden niet altijd rekenen op de medewerking van Facebook.

Daarom heeft het CBP gedreigd met een dwangsom die kan oplopen tot maximaal 750.000 euro. Dat klinkt als een hoop geld, maar voor een miljardenbedrijf als Facebook is het natuurlijk wisselgeld. Toch heeft Facebook toegezegd alle vragen van het CBP te gaan beantwoorden. De dwangsom blijft echter staan, mocht later blijken dat Facebook zich alsnog niet aan zijn afspraken houdt.

Het CBP kondigde eind 2014 aan met een onderzoek naar Facebook te starten, naar aanleiding van de privacyvoorwaarden die op dat moment veel stof deden opwaaien. De privacywaakhond is vooral benieuwd of Facebook zich wel aan de Nederlandse wet houdt.  Facebook zag tot vandaag geen reden om hieraan mee te werken, omdat ze in Europa actief zijn als Iers bedrijf. De Ierse autoriteiten zouden in de ogen van Facebook dan ook moeten controleren of het bedrijf aan Europese regelgeving voldoet.