CBS-baas: Apple staakt ontwikkeling tv-dienst voorlopig

Apple TV

Apple’s plannen voor de lancering van een tv-streamingsdienst staan voorlopig in de ijstkast. Dat heeft CBS-baas Les Moonves volgens Bloomberg gisteren op een congres van Business Insider gezegd. Apple zou in plaats van een eigen tv-dienst zich voorlopig concentreren om de Apple TV verder te ontwikkelen als een direct doorgeefluik voor aanbieders van content via de App Store. Iets wat Apple dit najaar heeft geïntroduceerd met de lancering van de nieuwe Apple TV.

Al tijdenlang gaat het gerucht dat Apple bezig is (of was) met het aanbieden van een streamingpakket in de VS dat direct moest concurreren met het aanbod van kabelmaatschappijen. Het probleem is dat Apple hiervoor minder dan de helft wilde gaan vragen dan nu gebruikelijk is en dat zorgde voor weerstand bij de mediabedrijven die de content maken en zenders aanbieden (bedrijven als CBS en FOX).

De markt ziet er in de VS in dat opzicht anders uit dat in Nederland. Waar wij voor 10 tot 20 euro grote zenderpakketten kunnen krijgen, betaal je in de VS stukken meer en daar is het ook veel gebruikelijker om vervolgens weer extra te betalen voor bepaalde zenders (zoals FOX Sports en HBO in Nederland).

De verwachting was sowieso dat als Apple komend jaar al met een tv-dienst zou worden, een zelfde dienst in Nederland er waarschijnlijk voorlopig niet in zou zitten. Het regelen van de deals is erg ingewikkeld omdat de inrichting van de markt per land heel erg verschillend is. Er komt veel meer bij kijken dan het simpelweg regelen van rechten, zoals bij muziek het geval is.