CDA wil de Kijkwijzer ook naar YouTube brengen

Het CDA wil dat de Kijkwijzer ook naar YouTube komt. Op die manier zouden kinderen die filmpjes kijken op het platform beter beschermd moeten worden tegen beelden met geweld, seks of grove taal. Dat meldt het AD.

Het CDA wil dat de leeftijdskeuring constant in de video’s te zien is, zodat ouders altijd kunnen controleren of de video geschikt is voor hun kind. Kamerlid Harry van der Molen gaat het onderwerp vandaag bespreken bij de behandeling van de Mediabegroting in de Tweede Kamer.

Woordvoerder Rachid Finge van Google stelt echter dat het vanuit praktisch oogpunt niet mogelijk is om de Kijkwijzer in te voeren op het videoplatform. Wel zou het bedrijf werken aan andere maatregelen om kinderen op een verantwoorde manier naar video’s te laten kijken.

Richtlijn

Binnen de Europese Unie geldt op dit moment een richtlijn waarin staat dat minderjarigen beschermd moeten worden tegen schadelijke video’s door de lidstaten. In 2015 besloot de Tweede Kamer bovendien dat regels voor televisieprogramma’s ook voor videodiensten moeten gelden. Maar hier is nog nauwelijks werk van gemaakt.