CEO Alisports: ‘esports gaan zich meer op sport en minder op geweld richten’

In de toekomst gaan esports zich minder op geweld en meer op sporten richten. De verschuiving zullen we de komende jaren zien, in aanloop van de Asian Games in 2022. Dat stelt de CEO van de sportafdeling van Alibaba, Alisports, meldt de South China Morning Post.

CEO Zhang Dazhong stelt dat esports moet veranderen, wil het een onderdeel worden van de Olympische Spelen. “De Asian Games – die afgelopen zondag tot een einde kwamen – zijn de eerste stap. We werken aan het voldoen aan de standaarden die de International Olympic Committe (IOC) heeft gesteld.”

De Asian Games waren behoorlijk belangrijk voor de esports. Het was namelijk een proef voor het toevoegen van de discipline als een tentoonstelling voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Verwacht daar echter geen games als League of Legends, aangezien IOC-directeur Thomas Bach in april nog zei dat het geweld in sommige games tegen de waardes van de Spelen ingaan. Zhang zegt nu dat de titels die we in 2022 in de Asian Games gaan zien, ook meer vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld het voetbalspel PES.

Grenzen vervagen

“Esports zouden om sporten moeten draaien, niet om entertainment”, aldus de CEO. Wereldwijd zien we nu dan ook dat esports zich meer richten op sportgerelateerde spellen, stelt Zhang. Hij denkt bovendien dat het verschil tussen elektronische en fysieke sporten in de toekomst minder duidelijk gaan worden.

“Esports zijn het resultaat van de digitale era. Nu slimme technologie ontwikkeld wordt, komen er meer manieren om spellen te spelen waarbij fysieke inspanning nodig is. Op dit moment zijn gamers niet in vorm, maar in de toekomst hebben ze spieren!”