NASA lanceert wedstrijd om CO2 om te zetten in glucose om op Mars te gebruiken

NASA-Mars

NASA heeft zijn ogen op Mars gericht, maar in de atmosfeer van de planeet zit erg veel CO2. Wie zegt echter dat je die stof niet kunt gebruiken voor andere doeleinden? De ruimtevaartorganisatie in ieder geval niet. De organisatie begint namelijk met de CO2 Conversion Challenge, waarbij mensen worden aangemoedigd om CO2 om te zetten in andere stoffen.

Het idee is dat mensen manieren gaan vinden om CO2 om te zetten in bruikbare stoffen. Aan de hand daarvan moet het mogelijk worden om op de rode planeet lokale spullen te maken. De techniek moet bovendien ook ingezet kunnen worden op de aarde, aangezien we hier ook een overschot hebben van de stof.

“Als we menselijk leven op een andere planeet mogelijk willen maken, hebben we hier veel middelen voor nodig en we kunnen niet alles meenemen wat we nodig hebben”, stelt Monsi Roman, program manager van NASA’s Centennial Challenges. “Als we een bestaande en veelvoorkomende bron als CO2 om kunnen zetten in diverse bruikbare producten, zijn de applicaties in de ruimte en op aarde eindeloos.”

Glucose

In eerste instantie wordt er vooral gekeken naar glucose. Koolstof en zuurstof zijn namelijk de moleculaire bouwblokken van suikers. Kunnen we dus een systeem maken dat glucose kan maken uit CO2, dan zou dat helpen bij de technologie voor bioproductie op aarde. Er wordt specifiek naar glucose gekeken, om dat het het eenvoudigste is om te metaboliseren.

Dit soort biomaterialen worden op aarde goedkoop gemaakt door planten, maar die techniek kan niet zomaar in de ruimte gebruikt worden. Je hebt namelijk veel energie, water en tijd nodig, die je daar niet hebt. Met de CO2 Conversion Challenge moet daar dus een oplossing voor gevonden worden.

Wedstrijd

De wedstrijd heeft twee fases. In de eerste fases moeten teams een ontwerp en een beschrijving van hun systeem inleveren. Na die fase krijgen maximaal vijf teams 50.000 dollar als prijs. De winnaars worden in april aangekondigd.

In fase 2 wordt het systeem gebouwd en gedemonstreerd. De winnaar daarvan krijgt maximaal 750.000 dollar. Iedereen kan meedoen aan de wedstrijd. Aanmelden kan via een speciale website die daarvoor gemaakt is.