CERN wil deeltjesversneller maken die vier groter is dan LHC

CERN-LHC

In Zwitserland staat een grote deeltjesversneller genaamd de Large Hadron Collider (LHC), die vooral bekend is voor de ontdekking van de Higgs Boson. Wetenschappers bij CERN – de organisatie achter de LHC – kijken al vooruit naar een volgend model. De zogenaamde Future Circular Collider moet maar liefst vier keer groter worden dan de LHC, meldt TechCrunch.

De nieuwe deeltjesversneller, de Future Circular Collider, moet een omtrek van maar liefst 100 kilometer krijgen. De wetenschappers werken al jaren aan dit idee, maar nu pas is duidelijk dat er een relatief praktisch plan op tafel ligt. De nieuwe deeltjesversneller moet ongeveer 21 miljard dollar gaan kosten.

Meerdere opties

Het ontwerpdocument omvat echter meerdere mogelijke deeltjesversnellers. Die van 100 kilometer is de grootste en moet botsingen met de hoogste energie gaan produceren. De vraag is natuurlijk welke grootte ideaal is voor de (voor ons onbekende) ideeën van de wetenschappers.

Bovendien is de LHC wel een groot succes geweest, maar deze deeltjesversneller heeft wetenschappers nu niet echt een eenduidig antwoord gegeven op wat ze nu kunnen gaan onderzoeken. Zo zijn er momenteel geen nieuwe kosmische mysteries.

Maar het duurt nog even voor de nieuwe deeltjesversneller er staat. Het zou minimaal tien jaar duren voor het simpelste en goedkoopste idee helemaal klaar is om mee te gaan werken. Misschien zijn er in de tussentijd wel weer nieuwe dingen naar bovengekomen om te onderzoeken.