Chatty Maps laat zien hoe jouw stad klinkt

Chatty Map van Londen

Hoe de stad waar je woont klinkt, is belangrijk. De geluiden van het verkeer op straat, de gillende studenten en spelende kinderen maken dat het jouw thuis is. En nu zijn er kaarten die alle informatie over deze geluiden combineren en je laten zien hoe een stad klinkt.

Onderzoekers Daniele Quercia, Luca Maria Aiello, Rossano Schifanella en Francesco Aletta maakten de kaarten als onderdeel van een project genaamd Chatty Maps. Hiervoor werden afbeeldingen met geotags, die ook tags met aan geluiden gerelateerde woorden bevatten, van Flickr gebruikt. De lijst met deze tags werd van Freesound, een gigantische database aan audio samples, afgehaald.

Met algoritmes, gemaakt door het team, werd er gezocht naar woorden die vaker voorkwamen in een gebied. Dat werd samengevoegd tot een “urban sound dictionary”, waar soorten geluiden in een stad in kaart werden gebracht. Op de uiteindelijke kaarten staan slechts vijf soorten geluiden: transport (rood), natuur en dieren (groen), mensen (blauw), muziek (geel) en mechanisch (grijs).

Chatty Map van Barcelona

Chatty Map van Barcelona

Op dit moment zijn slechts vijf steden in kaart gebracht: Londen, Barcelona, Madrid, New York en Boston. Als je op een straat klikt, kun je de verschillende soorten geluiden zien, bijvoorbeeld menselijke stemmen en geluiden van de natuur in een park.

Hoewel de Chatty Maps op zich leuk zijn, is dit niet alles wat de makers uit het onderzoek gehaald hebben. Ze hebben ook onderzocht wat het verband is tussen de geluiden op de kaarten en bepaalde emoties. Ook hiervoor werden details uit foto’s gehaald.