China accepteert blockchain-verificaties als bewijs in de rechtszaal

Blockchain

In China zijn er nieuwe rechtbanken opgezet speciaal voor internetgerelateerde zaken. Afgelopen vrijdag werden er nieuwe regels geïntroduceerd voor de rechtbanken door de Supreme People’s Court van het land. Volgens die regels worden digitale data als bewijs geaccepteerd, mits ze geverifieerd zijn door blockchains, digitale handtekeningen en timestamps. Dat meldt de South China Morning Post.

De eerste internetrechtbank werd in augustus vorig jaar opgezet in Hangzhou. Daar zijn inmiddels ruim 10.000 zaken die aan het internet gerelateerd zijn behandeld. Het gaat bijvoorbeeld om zaken om domeinnamen en laster. In juni behandelde de rechtbank als eerste een auteursrechtenzaak waarbij bewijsmateriaal dat geverifieerd was met blockchain als juridisch bindend.

Efficiënt

Zhang Yanlai, een patentadvocaat, stelt dat blockchain een nieuwe “veilige, efficiënte, gemakkelijke en goedkope” manier is om bewijs te verifiëren. China is echter niet het eerste land dat de data dat met de technologie geverifieerd is accepteert als bewijsmateriaal. In de Amerikaanse staat Vermont mag dit sinds 2016.

In China is de tweede internetrechtbank afgelopen zondag geopend in Bejing. De derde rechtbank moet deze maand in de zuidelijke stad Guangzhou geopend worden.

Foto: Shutterstock