Met het internet komen veel voordelen maar ook nadelen. Zo kunnen online gebruikers zich vaak onder anonieme identiteiten schuilen om weg te komen met het plaatsen van schadelijke content. De Chinese overheid wil hier wat tegen doen en verbiedt voortaan het anoniem reageren op online fora.
Nieuwe regels
Vanaf 1 oktober dit jaar zijn techbedrijven als Weibo en WeChat verplicht de echte identiteiten te bewaren van online gebruikers. Dit ontmoedigt het plaatsen van geruchten, smadelijke taal en illegale berichten. Uiteraard kijkt de Chinese overheid vooral naar dat laatste. Mensen zijn vaak minder snel geneigd de regels te overtreden als ze weten dat de overheid hen gemakkelijk kan opsporen.
De nieuwe regels van the Cyberspace Administratie van China stellen internet bedrijven verantwoordelijk voor het verifiëren van gebruikersaccounts. Zo is het aan de beheerders om te achterhalen of een gebruiker zijn echte identiteit gebruikt. De bedrijven zijn ook verplicht direct overtredingen te melden bij de autoriteiten.
Afschrik tactiek
Met de invoering van de nieuwe regels lijkt China steeds beter te worden in het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting. Zo zijn beheerders verplicht onderzoek te doen naar gebruikers van wie zij vermoeden dat ze een onechte identiteit gebruiken. Daarnaast stelde de Cyberspace Administratie een lijst op waarin staat welke type reacties verboden zijn. De lijst is zo lang dat bijna alles erin genoemd wordt, zoals het schaden van nationale eer en het ondermijnen van het nationale religieuze beleid.
De nieuwe reguleringen van de Chinese overheid komen niet op een volledig willekeurig moment. Het land bereidt zich namelijk voor op het 19e Nationale Congres van de Communistische partij van China. Het is gebruikelijk dat de partij in de periode rondom het Congres censuur uitbreidt om kritiek op de partij te ontmoedigen. Naar verwachting zal dit jaar een groot deel van de partij aftreden en worden er nieuwe leiders gekozen worden.