‘In China weten we hoe we livestreams op Facebook moeten monitoren’

Facebook zit ermee in zijn maag: mensen die video’s van moorden en andere ongewenste zaken publiceren of zelfs livestreamen. Het probleem was vorige week reden voor topman Mark Zuckerberg om te beloven dat hij 3000 extra mensen gaat inzetten om live video’s te monitoren.

Deze mensen moeten het bestaande team van 4500 mensen uitbreiden, om de ongewenste video’s snel offline te kunnen halen. Twee derde meer man brengt het totaal op 7500 personen. Een flink aantal, maar zou het bedrijf aan Chinese standaarden moeten voldoen, is dat lang niet genoeg. “Als Facebook in China wil opereren, zou het bedrijf minstens 20.000 personen moeten hebben om de video’s te monitoren”, zegt de CEO van de Chinese livestream-app Inke tegen The Wall Street Journal.

Inke heeft volgens staatskrant China Daily 1000 mensen in dienst genomen die de live video’s monitoren. Volgens de krant heeft het platform 15 miljoen dagelijkse actieve gebruikers.  Op Facebook zijn gemiddeld 1,3 miljard gebruikers (!) dagelijks actief.

‘Zakelijke kans’

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg wil graag weer toetreden tot de Chinese markt. Het bedrijf zou daarvoor werken aan een censuurtool om de Chinese overheid tevreden te stellen. De sociale media die in China actief zijn, zoals Inke, moeten ook voldoen aan de eisen van de overheid.

Het beeld dat de CEO van Inke schetst, geeft een idee van de regels waar Facebook aan zou moeten voldoen, mocht het opnieuw beschikbaar worden in China. Maar volgens de CEO biedt China ook een zakelijke kans voor Facebook. “Facebook kan zijn monitoringsteam in China vestigen”, suggereert hij, doelend op de ervaring van Chinese bedrijven. “We kunnen helpen. Wat zij willen monitoren is veel makkelijker dan wat wij moeten doen.”