Amerikaanse inlichtingendienst onderzoekt gebruik Russische antivirussoftware Kaspersky Lab

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA onderzoekt het gebruik van de antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab binnen de overheid. Dat schrijft Reuters. Politici zijn bang dat de Russische overheid de software gebruikt om binnen te dringen in Amerikaanse computernetwerken.

Eerder deze week zeiden anonieme medewerkers van de inlichtingendiensten al tegen BuzzFeed dat zij zich zorgen maken om de “hechte band tussen het bedrijf, Kaspersky (oprichter Eugene Kaspersky, red.), en de Russische overheid.” Er is volgens de medewerkers geen concreet bewijs dat wijst op banden tussen Kaspersky en het Kremlin. De zorgen komen echter voort uit het bredere denkbeeld over Russische invloed in Amerika.

In een verklaring aan zowel Reuters als BuzzFeed zegt het bedrijf dat het geen banden heeft met enige overheid. Aanvullend zegt Kaspersky Lab dat het bedrijf nooit een overheid heeft geholpen, of gaat helpen, met hun pogingen tot digitale spionage.

Eugene Kaspersky, oprichter en CEO van Kaspersky Lab, hield gisteren op Reddit een vraag-en-antwoordsessie. Daarin zei hij dat hij het oneens is met de mening van de inlichtingendiensten. “Het is spijtig dat zij de software niet kunnen gebruiken vanwege politieke redenen”, schreef hij.

De afbeelding bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Wikimedia-gebruiker Mmovchin onder Creative Commons BY-SA-3.0.