‘China wil in 2025 een zonne-energiecentrale in de ruimte plaatsen’

China, surveillance, AI-bril

Met een stel zonnepanelen kun je flink wat energie opwekken, zeker op een zonnige dag. Maar wat nu als je een heleboel van dat soort panelen in de ruimte plaatst, waar je geen last hebt van bewolking en grijze dagen? Dat is exact wat China wil doen, meldt de Sydney Morning Herald.

Het idee is dat de energiecentrale op 36.000 kilometer hoogte om de aarde heen draait. Daardoor kan het de energie uit de zonnestralen opnemen, zonder dat de atmosfeer in de weg zit. Ook heb je geen last van de seizoenen of van de nacht. Chinese media melden dat de ontwikkeling van een experimentele versie begonnen is in de stad Chongqing.

Een zonne-energiecentrale in de ruimte kan “een onuitputbare bron van schone energie voor mensen” bieden, stelt een onderzoeker van de China Academy of Space Technology Corporation. Zo kun je altijd elektrische auto’s opladen en kan het 99 procent van de tijd energie leveren met zes keer meer intensiteit dan centrales op aarde.

De zonne-energie zelf zou omgezet worden in elektriciteit. Een laser zou die energie weer naar de aarde sturen. Een andere optie is dat een microgolf dit doet, maar dit heeft mogelijk invloed op de ecologie op aarde. Wetenschappers stellen dat die impact eerst bestudeerd moet worden.

Ontwikkeling centrales

De bedoeling is dat er eerst kleine en medium energiecentrales ontwikkeld worden, die tussen 2021 en 2025 gelanceerd moeten worden. Daarna komt er een centrale op Megawatt-niveau, die in 2030 gebouwd moet worden. Onderzoekers kijken verder of er een ruimtefabriek gemaakt kan worden die robots en 3D-printtechnologie inzet om de centrale in de ruimte te bouwen. Daardoor hoef je geen zwaar systeem te lanceren vanaf de aarde.