Den Haag wordt in 2020 eerste stad met 5G dankzij T-Mobile

Volgend jaar is het dan eindelijk zo ver: 5G wordt uitgerold in Nederland. Den Haag moet dan de eerste stad worden van Nederland met een volledige dekking, meldt T-Mobile in een blogbericht. De uitrol begint echter dit jaar al.

Den Haag wil al enige tijd een ‘Smart City’ worden. Dat betekent dat er allerlei nieuwe digitale toepassingen komen die ingezet worden om de overheid en de burgers te ondersteunen. 5G moet daar een belangrijke rol bij spelen, omdat het hogere snelheden biedt, evenals de mogelijkheid om ontzettend veel apparaten tegelijkertijd aan te sluiten op het netwerk.

Dankzij het nieuwe mobiele netwerk moet Den Haag dus meer kunnen gaan innoveren. Daarbij richt de stad zich met name op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, waardoor de stad veiliger, efficiënter en duurzamer wordt. In de eerste fase wordt er echter meer gericht op logistiek en industrie.

Pilots

Voordat de uitrol van 5G begint, starten T-Mobile en de gemeente Den Haag verschillende pilots in de stad. Daarbij levert T-Mobile de connectiviteit. Pas in 2020 is 5G helemaal werkelijkheid in Den Haag.

Een belangrijke eerste stap is de opzet van een nieuw 5G Field Lab. Daarin kunnen scholen en bedrijven experimenteren met toepassingen op basis van het nieuwe mobiele netwerk. Ook is hier ondersteuning van experts beschikbaar.