‘Chinese grensbewaking installeert surveillance-software op telefoons toeristen’

surveillance-software, surveillance, smartphone

De grenspolitie in China zou heimelijk surveillance-apps installeren op telefoons van toeristen. Ook downloadt de grenspolitie persoonlijke informatie. Dit alles is onderdeel van de intensieve controle van de Chinese overheid op de afgelegen Xinjiang-regio. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian, The New York Times en de Süddeutsche Zeitung.

De Xingjiang-regio is een gebied waar grote groepen moslims leven, die de afgelopen jaren steeds meer in de gaten worden gehouden door de Chinese overheid. Er werd bijvoorbeeld al gezichtsherkenning ingezet op camera’s op straat en in moskeeën. Ook zouden inwoners verplicht software moeten installeren die hun telefoons doorzoekt.

Volgens onderzoek van The Guardian, The New York Times en de Süddeutsche Zeitung blijkt nu dus dat niet alleen de inwoners van de regio de software moeten installeren. Ook toeristen worden een doelwit als ze de regio binnen proberen te komen via het naastgelegen Kyrgyzstan.

Surveillance-software

De telefoons van toeristen worden door de grenspolitie ingenomen, waarna er heimelijk een app geïnstalleerd wordt die e-mails, SMS’jes en contacten verzamelt. Ook downloadt de app informatie over het toestel zelf. Toeristen stellen tegenover de kranten dat ze niet vooraf door autoriteiten op de hoogte zijn gesteld van deze procedure, en niet wisten waar de software naar zorgt of dat hun informatie werd verzameld.

De app genaamd Fēng cǎi, die onderzocht werd door The Guardian, academici en cybersecurity-experts, is ontworpen door een Chinees bedrijf. Analyse van de app suggereert dat het Android-telefoons doorzoekt op basis van een grote lijst aan content die volgens de autoriteiten problematisch is. Denk daarbij aan termen geassocieerd met Islamitisch extremisme en diverse handleidingen van wapens.

Ook zoekt de app naar informatie over ander materiaal. Het gaat dan om het vasten tijdens de Ramadan en literatuur van de Dalai Lama. Daarnaast staat er een zelfhulpgids van de Amerikaanse schrijver Robert Greene genaamd 33 Strategies of War op de lijst.

Veel onduidelijk

De app wordt alleen op Android-telefoons geïnstalleerd. Mocht een toerist een iPhone hebben, dan wordt deze in een reader geplugd die de telefoon scant. In het geval van de app blijkt deze in de meeste gevallen alweer verwijderd te zijn als de telefoon teruggegeven wordt. Sommige toeristen vonden de app wel op hun telefoon.

Waar de verzamelde informatie precies heen gaat en hoe lang dit wordt opgeslagen, is onduidelijk. Autoriteiten zouden de informatie kunnen gebruiken om iemand te vinden als dit samen met details over de locatie van de telefoon ingezet wordt. Er is geen bewijs dat dit ook gebeurd is.

De Chinese autoriteiten hebben niet gereageerd op het onderzoek van de kranten.

Foto: Shutterstock.com