Chinese nanobots doen de borstcrawl om door je bloed te zwemmen

Nanobots kunnen een uitkomst zijn voor de medische wereld. In plaats van een operatie krijg je dan kleine robotjes in je lijf, die onderzoek doen naar je ziekte. Probleem is echter dat het vrij lastig is voor de robots om door menselijke vloeistoffen te zwemmen, omdat de dichtheid veel groter is dan bij bijvoorbeeld water. Het Chinese Harbin Institute of Technology heeft daar echter een oplossing voor gevonden: de borstcrawl.

De robots hebben magnetische armen die ronddraaien, waardoor ze vooruitkomen. En dat doen ze snel: ze kunnen wel 10 micrometer per seconde zwemmen. De robots hebben daardoor een momentum die sterk genoeg is dat ze zelfs door dikke vloeistoffen als bloed kunnen reizen. Zo kunnen ze medicijnen naar de juiste plek brengen via je aderen.

Borstcrawl nanobots

Bloed

De topsnelheid behalen de robots in water. Worden de robots echter onder gedoopt in een andere vloeistof, dan zwemmen ze slechts 5,5 micrometer per seconde. Die test is belangrijk, omdat het meet hoe effectief de zwemmers zijn als ze een laag medicijnen krijgen en direct in je bloedstroom worden geplaatst. Hoewel ze dan een stuk minder snel zwemmen, zijn ze wel sneller dan hun concurrentie, waardoor ze een goeie kandidaat zijn voor toekomstig medisch onderzoek naar nanobots.

De robots zijn echter nog zeker niet klaar om aan het werk te gaan. Een volgende generatie van robotjes moeten namelijk van afbreekbare materialen gemaakt worden, zodat ze veilig de bloedstroom in kunnen. Volgens de wetenschappers kunnen we in de komende vijf tot tien jaar de eerste proeven verwachten met dit soort robots in minder ingewikkelde gebieden in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan je ogen.

De afbeelding boven dit artikel werd onder de Creative Commons-licentie beschikbaar gesteld door de Republic of Korea.