Chinese overheid verbiedt livestreams van mensen die een banaan eten

De razendsnelle opkomst van livestreaming in China is nauwelijks bij te benen. Helaas voor de miljoenen videomakers en hun kijkers is de snelheid waarmee de Chinese regering nieuwe ontwikkelingen wenst te verbannen ook niet misselijk. Nieuw op de lijst verboden dingen: het eten van een banaan tijdens het livestreamen.

Het klinkt als een slechte grap, maar is volgens diverse lokale media bittere ernst: de Chinese overheid is bezig met het blokkeren en berispen van gebruikers van populaire video streaming diensten in het land vanwege het ‘erotisch consumeren van een banaan’.

In april onderzocht de regering populaire sites als Panda.tv, Douyu en YY naar aanleiding van diverse video’s waarin de regelgeving rond seksuele content, geweld of sociaal moraal zou worden overtreden. Naast het eten van een banaan zouden overheidsinstellingen ook het dragen van korte rokjes en panties hebben genoteerd als overtredingen van die regels.

Explosieve groei

Livestreaming-diensten als YY en Panda.tv groeien de afgelopen jaren razendsnel, waarbij de populairste makers kunnen rekenen op een miljoenenpubliek en jaarlijks ettelijke tonnen omzet draaien. De platformen zelf groeien hierdoor natuurlijk ook: volgens Associated Press kwam de omzet van YY vorig jaar uit op zo’n 800 miljoen euro.

De diensten zijn echter ook een doorn in het oog van de Chinese overheid, die zo’n beetje elke gelegenheid aangrijpen om hen aan te pakken.

Volgens BBC News leidt het verbod vooral tot verwarring en ludieke reacties in China. Op het grootste sociale netwerk van het land opperde een gebruiker al dat er nu massaal zal worden overgestapt naar komkommers.