Chinese rechter verbiedt verkoop oudere iPhones in rechtszaak Apple-Qualcomm

iPhone X Apple, iPhones

Een Chinese rechtbank heeft besloten dat een deel van de oudere iPhones niet meer in het land verkocht mogen worden. De telefoons zouden twee patenten van chip-fabrikant Qualcomm schenden. Advocaten op het gebied van intellectueel eigendom stellen echter dat het handhaven van het verbod waarschijnlijk nog een dreiging van de toekomst is, meldt Reuters.

De zaak werd aangespannen door Qualcomm en is onderdeel van een ruzie tussen de twee Amerikaanse bedrijven over patenten. Die ruzie bestaat inmiddels uit tientallen rechtszaken.

In deze zaak stelt Qualcomm nu dat de rechter besloten heeft dat Apple twee patenten schendt en dat de verkoop van oudere iPhones direct verboden is. Het gaat om modellen van de 6S tot de iPhone X. Apple zelf stelt dat de drie nieuwe modellen die in september gelanceerd werden geen onderdeel zijn van de zaak.

De patenten gaan over functies om foto’s te schalen en het managen van apps op een touch-screen.

Nog in de verkoop

Dat betekent echter niet dat alle telefoons nu uit de handel zijn gehaald. Apple stelt zelfs dat alle smartphone-modellen in China in de winkels blijven liggen. Ook heeft het een verzoek in gediend bij de rechtbank om het oordeel te heroverwegen. Dat is een eerste stap in een lang proces van hoger beroep dat kan eindigen bij de Chinese Hoge Raad.

“Qualcomm’s pogingen om onze producten te verbieden is een nieuwe wanhopige zet door een bedrijf wiens illegale praktijken onderzocht worden door regelgevers over de gehele wereld”, aldus Apple. Mocht het verbod blijven, dan heeft dat grote gevolgen voor Apple. China, Hong Kong en Taiwan zijn de derde grootste markt van het bedrijf, goed voor een vijfde van de 265,6 miljard dollar in verkopen van vorig jaar.