‘Chinese stad wil kunstmatige maan lanceren om straatverlichting te vervangen’

Maansverduistering, bloedmaan

De Chinese stad Chengdu zou een erg ambitieus plan hebben. De stad zou de straatverlichting willen vervangen door het licht van de maan te versterken met dat van een neppe variant. Dat meldt The Guardian. In 2020 zou de stad een verlichtingssatelliet willen lanceren.

De kunstmatige versie van de maan is “ontworpen om de maan ’s nachts aan te vullen”, en zou acht keer helderder zijn. De satelliet zou in staat zijn om een gebied met een diameter van 10 tot 80 kilometer te verlichten. De precieze reikwijdte van het licht is bovendien binnen tientallen meters aan te sturen. Daardoor zou het licht dus straatverlichting kunnen vervangen.

2020

Het idee werd gedeeld door Wu Chufeng, de voorzitter van private ruimte-aannemer Chengdu Aerospace Science en van Technology Microelectronics System Research Institute (Casc), wat een nationaal evenement voor innovatie en ondernemerschap in de stad is.

Volgens Wu is het testen van de satelliet een jaar geleden. De technologie zou nu ver genoeg zijn om in 2020 te kunnen lanceren. Of het plan gesteund wordt door de stad of de Chinese overheid is onbekend.