Cisco roept gigantisch hackersnetwerk halt toe

Tech-gigant Cisco heeft een enorm hackersnetwerk weten bloot te leggen, dat jaarlijks voor meer dan 30 miljoen dollar buit wist te maken. De gebruikte technieken om toegang te krijgen tot computers wordt intussen geblokkeerd.

Volgens Cisco maakte het collectief gebruik van een bekende vorm van malware, de Angler Exploit. Via deze malware wisten de criminelen dagelijks tienduizenden internetgebruikers te slachtofferen.

Complex

De Angler Exploit is volgens het beveiligingsteam van Cisco misschien wel de meest complexe vorm van malware die er momenteel is. Angler maakt gebruik van lekken in Flash, Java en andere extensies van webbrowser die in het verleden al kwetsbaar bleken.

Eenmaal geïnfecteerd neemt de malware de computer in zijn geheel over van de gebruiker, waarbij er vaak om losgeld wordt gevraagd om weer toegang te krijgen tot het systeem.

In totaal zouden bijna 100.000 mensen dagelijks te maken hebben met deze ‘gijzelingen’. Analisten stellen dat er maar liefst 30 miljoen dollar per jaar wordt verdient door criminelen die de malware in zetten. Cisco zelf schat die omzet zelfs op het dubbele: 60 miljoen dollar.

Doorlopende strijd

Diverse beveiligingsexperts reageren verheugd op het resultaat van Cisco, maar prediken ook realisme: “We moeten nu niet denken dat Cisco een doodsklap heeft uitgedeeld aan Angler,” aldus Graham Cluley tegenover de BBC. “Maar een flinke bloedneus zal het wel geven.”

Ook beveiligingsexpert Ken Munro laat in gesprek met de BBC weten dat het een geweldige overwinning is, maar dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de makers van de software hun product hebben herschreven.

“Het blijft een doorlopende strijd, zij het met een steeds iets wisselende vorm”, aldus Munro.