Ook Toyota wil zelfrijdende auto in 2020 op de openbare weg hebben

In navolging van Google, Volvo, Mercedes-Benz, en Audi heeft ook Toyota aangekondigd dat het de komende maanden gaat testen met een zelfrijdende auto op de openbare weg. Om vervolgens direct daad bij woord te voegen.

Het Japanse autobedrijf deed de proef op de Shuto Expressway rond Tokio met een aangepaste versie van de Lexus GS. Tijdens de proef deed de auto een aantal handelingen geheel autonoom, zoals het invoegen op de snelweg, het wisselen van baan en het automatisch houden van afstand tussen andere auto’s.

Olympische Spelen

Niet geheel toevallig mikt Toyota op een volledig autonoom voertuig op de Japanse snelwegen rond 2020. Dat is niet alleen het jaar waar veel andere fabrikanten zich op richten, het is jaar dat Tokio gastheer is van de Olympische Spelen.

Eind vorige week werd al bekend dat het Japanse Robot Taxi hard bezig is met het het realiseren van zelfrijdende taxi’s rond ‘s-werelds grootste sportevent. Het bedrijf is een samenwerking tussen diverse Japanse technologische grootmachten en maakt voor hun eerste tests nu ook al gebruik van een Toyota.

Beperkt autonoom

Volgens Toyota zou hun nieuwe zelfrijdende auto gebruik maken van diverse sensoren om voertuigen en objecten in de omgeving te herkennen en op basis van deze interactie zijn rijgedrag bij te stellen.

De Japanse autofabrikant stelt dat de Lexus op basis van de data van zijn sensoren vervolgens in staat is om het stuur, gaspedaal en remmen over te nemen en de auto ‘net zo goed als een mens’ te besturen.

Daarbij doelt het echter op de versie die het bedrijf in de toekomst zal gaan lanceren, want de huidige versie is slechts beperkt autonoom. In zijn huidige configuratie kan de auto van Toyota alleen autonoom fungeren op snelwegen.

Toch benadrukt het bedrijf dat het een zelfrijdende auto op de markt wil brengen in 2020. Of die auto dan ook echt zelfstandig kan rijden buiten snelwegen, blijft nog even de vraag.