Dat Nederland innovatief is in technische ontwikkelingen, wisten wij natuurlijk al lang. Maar ook op wereldniveau doen we het goed op dit gebied. Uit de Cities of the World Index, die is opgesteld in opdracht van EasyPark, techbedrijf in parkeeroplossingen, blijkt dat we aardig goed scoren. Maar liefst vier Nederlandse steden staan in de top van meest technische innovatieve stadsregio’s ter wereld.
Voor dit onderzoek werd gekeken naar vier categorieën: digitaal leven, mobiliteit, zakelijke technische infrastructuur en duurzaamheid.
Vier Nederlandse steden
Grootschalige gebieden
De vier Nederlandse steden die deze top behaalde, zijn Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Maastricht. De steden zijn opgedeeld in drie categorieën: grootstedelijke gebieden (met meer dan 3 miljoen inwoners), middelgrote steden en kleine steden. In die eerste categorie staat Londen op de eerste plaats. Gevolgd door New York en San Francisco. Nederland staat in dit rijtje op de zesde plek met metropoolregio Rotterdam Den Haag.
Middelgrote steden
In de tweede categorie doen vooral de Scandinavische steden het goed. De top drie bestaat uit Kopenhagen, Stockholm en Oslo. De Scandinavische landen doen er alles aan om inwoners een duurzame en leefbare omgeving te bieden. Elektrisch (openbaar) vervoer en hogere kosten voor het binnenrijden van het centrum tijdens de spits spelen hier bijvoorbeeld een rol in.
Maar ook Nederland doet het in deze tweede categorie goed. Amsterdam staat op de vierde plek en Utrecht op de negende. Nederland laat hiermee zien dat de technologische infrastructuur geavanceerd is, maar dat er wel nog ruimte voor verbetering is. Amsterdam doet het in deze lijst van middelgrote steden erg goed op het punt van mobiliteitsinnovatie. De stad heeft het hoogst ontwikkelde parkeerecosysteem. Dat heeft onder andere te maken met apps als Parkmobile en afspraken die parkeergarages hebben met de gemeente. Dat maakt Amsterdam aantrekkelijk en vernieuwend op het gebied van mobiliteit.
Kleine steden
Tot slot mag Maastricht zich trots in deze lijst aansluiten in de categorie van kleine steden. In deze categorie voeren ook weer de Noorse landen de lijst aan: Lund in Zweden, Stavanger in Noorwegen en Espoo in Finland staan in de top drie. Maastricht staat op nummer 23 in deze lijst. Dat heeft alles te maken met het aantal hoog aangeschreven universiteiten voor informatica en engineering (Tech Education).
Tot slot wordt Nederland internationaal gezien een laag klimaatrisico toegekend met een relatief sterke inzet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hierdoor scoorde Maastricht ook beter qua Climate Response dan de steden Lund en Stavanger.