Clear verwijdert gênante tweets voor je er spijt van krijgt

We plaatsen allemaal weleens een bericht op social media waarvan je later denkt: dat had ik beter niet kunnen zeggen. Mocht je bang zijn om je verleden onder ogen te komen, dan is het misschien eens tijd om Clear te installeren.

Voor we je vertellen wat Clear doet, beginnen we eerst met een stukje ontstaansgeschiedenis. Het idee komt namelijk van Ethan Czahor. Zijn naam zal je wellicht niet direct iets zeggen, maar hij was begin dit jaar in de running om aan de slag te gaan voor de Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush. Dat ging niet door, omdat journalisten al snel pijnlijke tweets opdoken over sletten, hoeren en homo’s.

Czahor is afkomstig uit de techwereld en besloot zijn ervaring om te zetten in een app die anderen moet behoeden voor dezelfde fouten (lees: een app die ervoor zorgt dat je niet ontslagen wordt om je tweets). Clear is te koppelen aan je Twitter- en Facebook-accounts en heeft slechts een paar minuten nodig om al het gevoelige materiaal eruit te filteren. Vervolgens mag je zelf beslissen welke berichten daadwerkelijk verwijderd moeten worden.

We moeten er wel even bij zeggen dat Clear vooralsnog alleen werkt als je Engelstalig tweet. Het idee is echter interessant, want maken we ons niet allemaal weleens zorgen over de mening van anderen over onze social media-posts?