IKEA’s keuken van de toekomst vertelt hoe je moet koken

Sta je elke dag te klungelen in de keuken, dan is het goed om te weten dat zelfs jij over tien jaar de lekkerste gerechten kunt gaan serveren. Dan is de slimme keuken van IKEA namelijk klaar.

IKEA werkt al een tijdje aan een keuken vol technologie, zodat we slimmer, sneller en beter kunnen gaan koken. Denk aan technieken om je eten langer te kunnen bewaren. De restjes van het avondeten worden bijvoorbeeld automatisch verpakt in plastic zakjes, zodat het ook een dag later nog goed smaakt.

Het hoogtepunt van het project is de Table For Living, een tafel die recepten weergeeft en automatisch herkent of je de juiste ingrediënten gebruikt dankzij de camera’s die erin verwerkt zijn. Op basis daarvan kan de slimme tafel ook zelf recepten samenstellen. Er is ook een kookplaat in de tafel verwerkt, dus je hoeft niet heen en weer te rennen om je warme maaltijd op tijd af te hebben.

Wat voor ons Nederlanders natuurlijk ook interessant is, is het feit dat de TU Eindhoven nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de slimme keuken. IKEA koos namelijk voor onze studenten (en een aantal Zweedse collega-studenten) om met ideeën te komen en ze vervolgens ook uit te werken. Het zou dus zomaar kunnen dat de keuken van de toekomst bedacht is door een Nederlander.