Coca-Cola Bio cooler houdt drankjes koud zonder electriciteit

Een nieuw koelsysteem ontworpen door Coca-Cola houdt blikjes frisdrank koud zonder dat je stroom nodig hebt. Niet alleen handig voor wanneer je een dagje naar het strand gaat, maar ook voor mensen in Derde Wereld landen die vaak helemaal niet over electriciteit beschikken.

Het idee komt van reclamebureau Leo Burnett, die een nieuwe manier wilde bedenken om ‘Coca-Cola frisheid naar de heetste plekken ter wereld te brengen’. Een design team keek onder meer naar de wijze waarop mensen in vroeger tijden hun waren koelden, bijvoorbeeld door ze in te graven of in donkere kamers te leggen waar planten op groeiden.

Op basis van die theorie werd een speciale koelkast gebruik maakt die gebruik maakt van dat zelfde principe: De planten op het apparaat zetten vocht om naar stoom die door speciale schachten worden geleid. Daarop ontstaat in de koelbox zelf juist een koudere luchtstroom, die er voor zorgt dat de inhoud van de donkere kamer gekoeld blijft.

Het goede nieuws is dat hoe warmer de buitentemperatuur is, hoe beter het apparaat werkt. In bovenstaande video wordt het je nog eens haarfijn uitgelegd.