Code Combat: Leer programmeren door een online game te spelen

Hoewel het voor mij persoonlijk al weer lichtjaren geleden lijkt dat ik mijn eerste stappen (letterlijk) in het programmeren heb gezet, kan ik me nog wel herinneren dat de verwarring het soms bíjna wist te winnen van de verwondering. In een tijd van leven waarin leren programmeren al even belangrijk wordt gemaakt als het leren van een extra taal, is een initiatief als Code Combat, waarin je leert programmeren door te gamen, dus zeer welkom.

Wie aan de slag wil met programmeren kan zijn hart ophalen bij platforms als Tynker, Codeacademy,Coderdojo, Scratch of mijn persoonlijke favoriet, Treehouse. Mocht je echter al eens aan de slag zijn gegaan met één van deze platforms, weet je dat het nog steeds een behoorlijke instap is. Allen – Scratch daargelaten – richten zich op een oudere doelgroep met een serieuze interesse in coderen.

Voor jongeren is het helemaal lastig, terwijl zij juist uitgedaagd worden om met allerhande programmeertalen aan de slag te gaan. En dus valt een initatief als Code Combat, een game die je speelt door regels code te maken, extra op.

Need to learn to code? You don’t need lessons. You need to write a lot of code and have a great time doing it. That’s what programming is about. It’s gotta be fun. Not fun like ‘yay a badge’ but fun like ‘NO MOM I HAVE TO FINISH THE LEVEL!’

Elk level van Code Combat daagt spelers uit om een bepaalde doelstelling te behalen. Uiteraard stijgt met elk level ook de benodigde kennis van de programmeertaal, om te beginnen Javascript. Voor elke volgende stap in de game krijg je een individuele beoordeling van maximaal 5 sterren, een mechanisme wat veel ‘spelers’ zullen herkennen uit populaire iOS en Android games.

codecombat_figures

Sinds begin dit jaar is het Code Combat-project volledig open source en werken er honderden programmeurs wereldwijd aan het verbeteren van het platform. Dat was nodig, want er zaten nogal wat bugs in de eerste versies. Nu die verholpen zijn, staat niets je in de weg om snel aan de slag te gaan met Code Combat: spelen is volledig gratis!