Zweedse wetenschappers hebben een manier gevonden waarop ze denken computers vele malen sneller te maken. De wetenschappers denken dit te doen door een ‘biologische computer’ die gebruik maakt van eiwitten. Het gebruik van deze eiwitten wordt ook wel moleculaire motoren genoemd.
De onderzoekers van de Universiteit van Lund beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science hoe de eiwitten, die zich ook in het menselijk lichaam bevinden, worden ingezet voor het sneller maken van computers. Zo zouden de eiwitten voor een parallelle (gelijktijdige) berekening zorgen in plaats van de traditionele computers die berekeningen achter elkaar uitvoeren.
Zo wordt het systeem in onderstaande video uitgelegd aan de hand van een doolhof. In dit doolhof moeten de eiwitten hun weg vinden, waarbij de uitkomst staat voor het goede antwoord op een vraag leggen de wetenschappers uit. Doordat er vele verschillende eiwitten tegelijkertijd in het doolhof kunnen zijn, zorgt dit voor veel snellere berekeningen.
De onderzoekers verwachten dat de biologische computer al over enkele jaren kan worden ingezet. Daarvoor is nog wel eerst een schaalvergroting nodig, maar als het werkt kunnen de biocomputers complexe berekeningen veel sneller uitvoeren dan traditionele computers.